Η Κοινωνία δε χτίζεται σε μία παλάμη που ζητιανεύει,
αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μία γροθιά

Πέστα Χρυσόστομε !

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ποιά είναι τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδέυουν με αεροπορικά μέσα


Ποιά είναι τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδέυουν με αεροπορικά μέσα

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης
Δικηγόρος Αθηνών


Πρόσφατα εγκρίθηκε έκθεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το... επόμενο διάστημα θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη, για την προστασία των καταναλωτών στις μετακινήσεις τους, με αεροπλάνο. Η νέα έκθεση προβλέπει αποζημίωση για κάθε επιβάτη του οποίου η πτήση ακυρώνεται ή καθυστερεί για παραπάνω από 3 ώρες....

...
Οι αεροπορικές εταιρείες θα υποχρεώνονται στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων στη βάση των οποίων θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες των επιβατών.
Ένα άλλο σημείο που επιχειρεί να αποσαφηνίσει η νέα έκθεση είναι το ζήτημα του όγκου και του βάρους των αποσκευών για τις οποίες πολλές φορές οι επιβάτες καλούνται να πληρώσουν σημαντικά επιπλέον ποσά.
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα επιτρεπόμενα όρια των αποσκευών θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς από την αρχή της διαδικασίας κράτησης. Ο κάθε επιβάτης θα μπορεί να έχει μαζί του στο αεροπλάνο, χωρίς χρέωση, ένα πανωφόρι, μια τσάντα και μια σακούλα με ψώνια από το αεροδρόμιο, πέρα από τη χειραποσκευή που δικαιούται. Το θέμα των αποσκευών έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις αφού δεν είναι λίγες οι φορές που επιβάτες καλούνται να πληρώσουν για τις αποσκευές περισσότερα απ' ότι πλήρωσαν για το εισιτήριό τους.
Στην περίπτωση κατά την οποία ένας επιβάτης υποβάλλει καταγγελία και η αεροπορική εταιρεία δεν απαντήσει εντός διαστήματος 2 μηνών τότε θεωρείται ότι η εταιρεία έχει αποδεχθεί τις αξιώσεις του επιβάτη. Όταν η αεροπορική εταιρία επικαλείται την ύπαρξη έκτακτων περιστάσεων, θα πρέπει να ενημερώνει στη γραπτή επεξήγησή της προς τον επιβάτη για τις συγκεκριμένες περιστάσεις που προκάλεσαν την ακύρωση ή την καθυστέρηση.
Οι επιβάτες που είναι αποκλεισμένοι σε αεροδρόμια ή αναμένουν τις χαμένες τους αποσκευές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μια δωρεάν εφαρμογή κινητών συσκευών για να ελέγχουν τα δικαιώματά τους άμεσα και επιτόπου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε αυτήν την εφαρμογή για τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές το 2013, η εφαρμογή θα καλύπτει επίσης τις μεταφορές με πούλμαν και λεωφορεία καθώς και τις πλωτές μεταφορές.

Τι ισχύει σήμερα: Δικαιούστε αποζημίωση ίση με αυτήν που χορηγείται σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, εκτός εάν ενημερωθήκατε σχετικά με την ακύρωση τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την πτήση ή εάν άλλαξε το δρομολόγιό σας σε ώρες κοντά στις ώρες της αρχικής πτήσης ή εάν η αεροπορική εταιρεία μπορεί να αποδείξει ότι η ακύρωση οφείλεται σε εξαιρετικές συνθήκες.

Επιπλέον, ο αερομεταφορέας οφείλει να σας προσφέρει την επιλογή μεταξύ:

-Επιστροφής των χρημάτων του εισιτηρίου σας εντός επτά ημερών.
-Αλλαγή δρομολογίου για τον τελικό σας προορισμό υπό παρόμοιες συνθήκες
-και, εάν χρειάζεται, φροντίδα (τηλεφωνική επικοινωνία, αναψυκτικά, φαγητό, κατάλυμα, μεταφορά στο κατάλυμα).
Σε περίπτωση απώλειας, φθοράς ή καθυστέρησης των αποσκευών σας, δικαιούστε αποζημίωση με ανώτατο όριο τα 1.220 ευρώ περίπου. Εάν υποστούν φθορές οι αποσκευές σας, θα πρέπει να υποβάλλετε απαίτηση εντός 7 ημερών από την παραλαβή των αποσκευών σας.
Σε περίπτωση καθυστερημένης παραλαβής των αποσκευών, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι μέχρι 21 ημέρες.
Με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ, τα άτομα με αναπηρίες ή/και μειωμένη κινητικότητα προστατεύονται από τυχόν διακρίσεις εις βάρος τους κατά την κράτηση εισιτηρίου και την επιβίβαση. Δικαιούνται, επίσης, παροχής βοήθειας στα αεροδρόμια (κατά την αναχώρηση, κατά την άφιξη και κατά τη διαμετακόμιση) καθώς και εντός του αεροπλάνου. Προς διευκόλυνση της παροχής βοήθειας, συνιστάται να ενημερώνετε εκ των προτέρων σχετικά με τις ανάγκες σας.
Πρέπει να ενημερώσετε εκ των προτέρων ποια αεροπορική εταιρεία πρόκειται να διενεργήσει την πτήση σας. Οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν κριθεί επικίνδυνες έχουν απογορευθεί ή περιοριστεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, όταν αγοράζετε εισιτήριο για πτήσεις που αναχωρούν από αερολιμένα της ΕΕ, θα πρέπει να σας γίνονται σαφείς οι ισχύοντες όροι.
Η τελική τιμή προς καταβολή πρέπει να είναι φανερή ανά πάσα στιγμή, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνει τους ισχύοντες αεροπορικούς ναύλους, καθώς και τους ισχύοντες φόρους, τις χρεώσεις, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και τα τέλη που δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν και μπορούν να προβλεφθούν τη στιγμή της δημοσίευσης.
Πρέπει, επίσης, να εμφανίζεται η ανάλυση μεταξύ ναύλου, φόρων, χρεώσεων αεροδρομίου και, τέλος, όλων των υπόλοιπων χρεώσεων, πρόσθετων επιβαρύνσεων και τελών.
Τα προαιρετικά συμπληρώματα τιμής πρέπει να επικοινωνούνται με σαφή, διαφανή και μη διφορούμενο τρόπο κατά την έναρξη της διαδικασίας κράτησης, ενώ η αποδοχή τους από σας πρέπει να γίνεται στη βάση της προαιρετικής επιλογής (opt-in).
Οι διοργανωτές και οι λιανοπωλητές οργανωμένων ταξιδιών υποχρεούνται να παρέχουν ακριβείς, πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις κρατήσεις οργανωμένων ταξιδιών. Υποχρεούνται να τηρούν τους συμβατικούς όρους και να προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση αφερεγγυότητας.
Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οφείλουν να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις κρατήσεις διακοπών, να συμμορφώνονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις και να προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση αφερεγγυότητας του διοργανωτή.

Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης σε μια πτήση, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να αναζητούν εθελοντές που προτίθενται να παραιτηθούν της κράτησής τους με αντάλλαγμα συγκεκριμένα οφέλη. Επιπλέον, ο αερομεταφορέας οφείλει να προσφέρει στους εθελοντές την επιλογή μεταξύ της επιστροφής των χρημάτων τους και της αλλαγής δρομολογίου.
Ενδέχεται να δικαιούστε αποζημίωση μεταξύ125 και 600 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης και τις καθυστερήσεις που υποστήκατε πριν από την αλλαγή δρομολογίου. Εάν ο εθελοντής επιλέξει αλλαγή δρομολογίου, ο αερομεταφορέας οφείλει να παράσχει βοήθεια, εφόσον χρειάζεται, όπως, για παράδειγμα, φαγητό, πρόσβαση σε τηλέφωνο, ξενοδοχειακό κατάλυμα για μία ή περισσότερες διανυκτερεύσεις (εφόσον χρειάζεται) και μεταφορά μεταξύ αεροδρομίου και καταλύματος.

Αναλυτικά:

Δικαίωμα αποζημίωσης:- Εάν ταξιδεύουμε, με κάποια αεροπορική εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούμαστε να λαμβάνουμε πλήρη αποζημίωση, στην περίπτωση ατυχήματος, ανεξάρτητα από τον τόπο, που συνέβη το ατύχημα, και προκαταβολές ποσών, στις περιπτώσεις, που αυτό κρίνεται αναγκαίο, για να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες οικονομικές δαπάνες.
- Δεν υπάρχει κανένα ανώτατο χρηματικό όριο, στην ευθύνη, που φέρει κάποια αεροπορική εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις ζημίες, που υπέστη κάποιος επιβάτης, σε περίπτωση θανάτου, τραυματισμού ή πρόκλησης οποιασδήποτε άλλης σωματικής βλάβης. Δηλαδή, μπορούμε να αξιώσουμε οποιοδήποτε ποσό.
- Η αεροπορική εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να μας καταβάλει, χωρίς καμία καθυστέρηση και, οπωσδήποτε, το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, από τη στιγμή, που εξακριβωθεί η ταυτότητα του προσώπου, που δικαιούται να λάβει την αποζημίωση, την απαιτούμενη προκαταβολή, για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών. Η προκαταβολή αυτή δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη, από 15.000 ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (περίπου 20.000 ευρώ), ανά επιβάτη, σε περίπτωση θανάτου.
- Μέχρι το ποσό των 100.000 ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (130.000 περίπου ευρώ), οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να περιορίζουν την ευθύνη τους ή να απαλλάσσονται από αυτήν, μόνον εάν η ζημία προκλήθηκε, στο σύνολό της ή κατά ένα μέρος, από αμέλεια του επιβάτη, ο οποίος τραυματίστηκε ή απεβίωσε.

Αποσκευές Σε περιπτώσεις φθοράς, καθυστέρησης, απώλειας ή καταστροφής αποσκευών, πρέπει να κάνουμε γραπτή καταγγελία, το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση φθοράς και εφόσον έχουμε παραδώσει τις αποσκευές μας, κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων, πρέπει να κάνουμε γραπτή καταγγελία, εντός επτά (7) ημερών. Στην περίπτωση καθυστέρησης, η καταγγελία πρέπει να γίνει, εντός είκοσι μίας (21) ημερών. Η έναρξη των προθεσμιών γίνεται τη στιγμή, που παραλαμβάνουμε τις αποσκευές μας. Το ανώτατο ποσό, που μπορούμε να λάβουμε, ως αποζημίωση, για ζημία, στις αποσκευές μας, είναι τα 1.000 ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (περίπου 1.300 ευρώ) Οι αποζημιώσεις ή οι επιστροφές πρέπει να καταβληθούν, εντός 7 ημερών, διαφορετικά πρέπει να παραπονεθούμε, αμέσως, στην αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί την πτήση.

Σε περίπτωση, που κάνουμε κράτηση εισιτηρίου, μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα, ο πράκτορας πρέπει να μας προτείνει διάφορες εναλλακτικές διαδρομές, με την ακόλουθη σειρά: Πτήση χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, πτήση με ενδιάμεση στάση χωρίς αλλαγή αεροπλάνου, πτήση με ανταπόκριση. Επίσης, πρέπει να μας ενημερώσει, για τις τιμές των διάφορων εισιτηρίων. Εάν το ζητήσουμε, μπορούμε να δούμε τις πληροφορίες αυτές, είτε στην οθόνη του υπολογιστή του πράκτορα, είτε εκτυπωμένες.

Και στην περίπτωση, που κάνουμε κράτηση, μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα και στην περίπτωση, που κάνουμε κράτηση απευθείας, από την αεροπορική εταιρεία, πρέπει να μας διαβιβάσουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, για:
• Την ταυτότητα του αερομεταφορέα, ο οποίος θα εκτελέσει, πράγματι, την υπηρεσία μεταφοράς, εάν είναι άλλος από τον αερομεταφορέα, ο οποίος μνημονεύεται στο εισιτήριο. Δηλαδή, η εταιρεία οφείλει να μας ενημερώσει, αν το αεροπλάνο, που θα μας μεταφέρει, στον προορισμό μας, ανήκει, στην ίδια ή σε κάποια άλλη εταιρεία. Εάν η εταιρεία, με την οποία κάνουμε κράτηση, δεν το γνωρίζει, τη στιγμή της κράτησης, πρέπει να μας ενημερώσει, μόλις το πληροφορηθεί, το αργότερο κατά τον έλεγχο των αποσκευών μας ή κατά την επιβίβασή μας, αν είμαστε, σε ενδιάμεσο σταθμό, όπου δεν απαιτείται έλεγχος αποσκευών. Εάν το επιθυμούμε, μπορούμε να ζητήσουμε να μας επιστραφεί το εισιτήριο ή να πετάξουμε, με άλλη πτήση της επιλογής μας.
• Τις αλλαγές αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
• Τους ενδιάμεσους, κατά τη διαδρομή του ταξιδιού, σταθμούς
• Τις μετεπιβιβάσεις, μεταξύ των αεροδρομίων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Εάν κάνουμε κράτηση, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας μιας αεροπορικής εταιρίας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
• Η τιμή που αναφέρεται πρέπει να είναι η συνολική, η τελική τιμή, που θα πληρώσουμε. Πολλές αεροπορικές εταιρςείες δεν περιλαμβάνουν στην τελική τιμή διάφορες χρεώσεις, όπως φόρους αεροδρομίων ή επίναυλο, για να κάνουν τις τιμές τους ελκυστικές στους καταναλωτές. Αυτό είναι παράνομο και η Επίτροπος για θέματα καταναλωτών, κα Μεγκλένα Κούνεβα έχει απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση, στις εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές. Εάν βρεθούμε προ εκπλήξεως και η τιμή που πρέπει να πληρώσουμε είναι διαφορετική από αυτή, που διαφημίζει η εταιρεία, πρέπει να μην αγοράσουμε το εισιτήριο και να καταγγείλουμε την εταιρεία.
• Οι όροι των προσφορών πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Πρέπει να αναφέρονται περιορισμοί, που αφορούν: - Τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων προσφοράς. Δεν είναι δυνατόν να μη βρίσκουμε ποτέ εισιτήρια προσφοράς. - Ακύρωση του εισιτηρίου ή αλλαγή ημερομηνίας ταξιδιού. Υπάρχουν πολλά εισιτήρια προσφοράς, που ούτε ακυρώνονται, ούτε αλλάζουν, απλά χάνουμε τα χρήματά μας.

Όποτε ακυρώνεται η πτήση μας, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να μας προσφέρει: - Την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου μας και την επιστροφή μας, με δωρεάν πτήση, στο αρχικό σημείο αναχώρησης, ή τη δυνατότητα μεταφοράς, στον τελικό μας προορισμό. Εμείς επιλέγουμε. - Γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνεις.

Η αεροπορική εταιρεία έχει την υποχρέωση να μας αποζημιώσει, με τα ποσά, που αναφέρονται, για την άρνηση επιβίβασης.

Το δικαίωμα της αποζημίωσης δεν ισχύει, όταν ο αερομεταφορέας:
- Μας έχει ειδοποιήσει, για τη ματαίωση τουλάχιστον 2 εβδομάδες, πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση. - Μας έχει ενημερώσει 1 και 2 εβδομάδες πριν, και μας έχει δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς, με άλλη πτήση, η οποία δεν αναχωρεί νωρίτερα των δύο ωρών, από την προγραμματισμένη αναχώρησή μας και δε φτάνει, στον προορισμό μας, πέραν των τεσσάρων ωρών, από την προγραμματισμένη άφιξή μας. - Μας έχει ενημερώσει, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 7 ημερών και η εναλλακτική πτήση, που προτείνεται αναχωρεί το πολύ μία ώρα νωρίτερα, από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής μας και φτάνει στον τελικό μας προορισμό, το πολύ δύο ώρες, από την προγραμματισμένη άφιξή μας. - Μπορεί να αποδείξει ότι η ματαίωση οφείλεται, σε έκτακτες περιστάσεις ή καταστάσεις ανωτέρας βίας, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν. Τέτοιες καταστάσεις είναι, για παράδειγμα και όχι αποκλειστικά: - Δυσμενείς καιρικές συνθήκες - Απεργία εργαζομένων

Οι αποζημιώσεις ή οι επιστροφές πρέπει να καταβληθούν, εντός 7 ημερών, διαφορετικά πρέπει να παραπονεθούμε, αμέσως, στην αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί την πτήση.

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν αποζημιώνουν για αντικείμενα αξίας, που έχουμε, στις αποσκευές μας, π.χ. κοσμήματα, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες κ.λπ. Αυτά τα αντικείμενα πρέπει να τα μεταφέρουμε στις χειραποσκευές μας. Αν, όμως πρέπει οπωσδήποτε να τα παραδώσουμε για μεταφορά, πρέπει να συμπληρώσουμε την "ειδική δήλωση" στον έλεγχο εισιτηρίων, πριν την παράδοση των αποσκευών μας.
Όταν η αεροπορική εταιρεία προβλέπει καθυστέρηση της πτήσης:
• Δύο (2) ή περισσότερων ωρών για πτήσεις που καλύπτουν απόσταση μέχρι και 1500χλμ.,
• Τριών (3) ή περισσότερων ωρών για ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1500χλμ. και όλες τις άλλες πτήσεις μεταξύ 1500-3500 χλμ.,
• Τεσσάρων (4) ή περισσότερων ωρών για πτήσεις που καλύπτουν απόσταση μεγαλύτερη των 3500 χλμ. εκτός ΕΕ,
οφείλει να παρέχει στους επιβάτες γεύματα και αναψυκτικά, μεταφορά και κατάλυμα σε ξενοδοχείο (αν η πτήση αναχωρεί την επόμενη ημέρα) και επικοινωνιακές διευκολύνσεις. Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 5 ωρών, η αεροπορική εταιρεία έχει επίσης τη υποχρέωση να προσφέρει επιστροφή του πλήρους αντίτιμου του εισιτηρίου εντός 7 ημερών ή πτήση επιστροφής στο αρχικό σημείο αναχώρησης το συντομότερο δυνατό.
Οι αεροπορικές εταιρείες εξαιρούνται της υποχρέωσης αποζημίωσης μόνο στις περιπτώσεις που προκύπτουν «έκτακτες περιστάσεις», όπου για απρόβλεπτους λόγους, εκτός του δικού τους ελέγχου, δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν την πρόκληση ανωμαλίας στην εκτέλεση της πτήσης (π.χ. λόγοι ασφάλειας, απροειδοποίητες απεργίες κλπ). Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν υποχρέωση να παρέχουν πληροφόρηση και φροντίδα στους επιβάτες.
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς έχουν επίσης δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση καταστροφής, απώλειας, φθοράς ή καθυστέρησης των αποσκευών τους, καθώς και σε περιπτώσεις θανάτου ή τραυματισμού με υπαιτιότητα του αερομεταφορέα.
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς σε οργανωμένα ταξίδια μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τον ταξιδιωτικό πράκτορα, εφόσον ο τελευταίος δεν είναι σε θέση να παρέχει τις συμφωνηθείσες υπηρεσίες.
Τα προαναφερόμενα δικαιώματα των επιβατών καθορίζονται είτε άμεσα από τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. ή από τις ρυθμίσεις της εθνικής νομοθεσίας, οι οποίες θεσπίζονται κατ’ εκτέλεση των οδηγιών της Ε.Ε. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών και όλες οι άλλες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παροχή των υπηρεσιών αεροπορικής μεταφοράς οφείλουν κατά συνέπεια να τις τηρούν.

Σε περίπτωση υπεράριθμων κρατήσεων, οι αεροπορικές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αναζητήσουν πρώτα εθελοντές για να παραχωρήσουν την κράτησή τους με αντάλλαγμα ορισμένα ωφελήματα. Ο αερομεταφορέας οφείλει να προτείνει στους εθελοντές την επιλογή μεταξύ πλήρους επιστροφής χρημάτων και την επαναδρομολόγηση. Όταν οι εθελοντές επιλέγουν επαναδρομολόγηση, η αεροπορική εταιρεία πρέπει να προνοήσει για περαιτέρω βοήθεια όπου ενδείκνυται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φαγητό, πρόσβαση σε τηλέφωνο, διαμονή σε ξενοδοχείο (για μία ή περισσότερες νύχτες, αν είναι απαραίτητο) και μεταφορά μεταξύ του αεροδρομίου και του τόπου διαμονής.

Αν αρνηθείτε να παραχωρήσετε την κράτηση σας και η αεροπορική εταιρεία σας αρνηθεί την επιβίβαση, ευθύς αμέσως δικαιούστε αποζημίωση μεταξύ €250 και €600 ανά επιβάτη επιπρόσθετα της πλήρους επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου σας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί ταξιδιώτες θα προτιμούσαν να έχουν πλήρη επιστροφή χρημάτων και την αποζημίωση για να αγοράσουν νέο εισιτήριο (με μια διαφορετική αερογραμμή), αντί να προβούν σε επανακράτηση στην ίδια αεροπορική εταιρεία και να χρειαστεί να περιμένουν για ώρες.
Οι πτήσεις με διασύνδεση είναι γενικά οι ίδιες όπως οι απευθείας πτήσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές αερογραμμές και στάσεις εντός και εκτός της ΕΕ, που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα σας να εφαρμόσετε τον ΕΚ 261. Πάντα να κοιτάζετε τον αρχικό και τελικό προορισμό σας στο εισιτήριο της πτήσης σας.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν μία ή περισσότερες πτήσεις καθυστερήσουν, ακυρωθούν ή υπερκρατηθούν στη διαδρομή σας προς τον τελικό προορισμό σας, είναι η συνολική καθυστέρηση στον τελικό σας προορισμό, που καθορίζει αν είστε επιλέξιμοι για αποζημίωση ή όχι.

Ο κανόνας για όλες τις πτήσεις με διασύνδεση είναι ότι πρέπει να έχουν την ίδια αναφορά κράτησης. Αν έχετε κάνει κράτηση για δύο ξεχωριστές πτήσεις με μια ή δύο διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες, η κάθε μια εκλαμβάνεται ως ξεχωριστή πτήση με το δικό της αρχικό και τελικό προορισμό.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο(Οκτώβριος 2012)επαναβεβαίωσε ότι οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις φθάνουν με καθυστέρηση περισσότερο των τριών ωρών πιθανό να δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 261/2004, εκτός και αν εξαιρετικές περιστάσεις, πέραν του ελέγχου της εταιρείας, καθυστέρησαν την πτήση. Έκρινε επίσης ότι η απαίτηση για αποζημίωση των επιβατών για καθυστερημένες πτήσεις είναι συμβατή με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ.

Η αεροπορική βιομηχανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι παγιδεύτηκε με αυτή την απόφαση, επειδή οι αποφάσεις του Grand Chamber του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν μπορούν να εφεσιβληθούν. Η απόφαση αυτή πιθανό να πυροδοτήσει κατακλυσμό αξιώσεων για αποζημίωση από επιβάτες που είχαν καθυστέρηση, των οποίων οι αιτήσεις τέθηκαν σε αναμονή από τα Αγγλικά δικαστήρια και άλλα εθνικά δικαστήρια της ΕΕ, εν αναμονή της έκβασης της αμφισβήτησης της απόφασης του 2009 για τον Sturgeon. Έτσι, η υπόθεση TUI βοήθησε πραγματικά να αποσαφηνιστεί η κατάσταση για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Όπως και άλλοι οργανισμοί σε όλη την Ευρώπη, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) αναγκάστηκε να επικαιροποιήσει την Δυκτιακή της Πύλη για τους επιβάτες (το αφιερωμένο τμήμα για συμβουλές στην ιστοσελίδα της) για να διευκρινίσει τα δικαιώματα των ταξιδιωτών.

Τέλος,το Ευρωπαικό Δικαστήριο(Φεβρουάριος 2013)αποφάσισε ότι αν ένας επιβάτης έχει καθυστέρηση σε μια πτήση διασύνδεσης λιγότερο από τρεις ώρες, αλλά φτάνει στον τελικό προορισμό πέραν των τριών ωρών πιο αργά, δικαιούται αποζημίωση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 261/2004.

Η κ. Luz-Τερέζα Folkerts έκανε κράτηση για να πετάξει από τη Βρέμη στην Ασουνσιόν της Παραγουάης, μέσω Παρισιού και Σάο Πάολο. Η αναχώρηση της πτήσης της Air France από τη Βρέμη στο Παρίσι καθυστέρησε. Το αεροσκάφος απογειώθηκε περίπου δυόμισι ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Κατά συνέπεια, η Folkerts έχασε την πτήση διασύνδεσης της στο Παρίσι για το Σάο Πάολο, που επίσης λειτουργούσε από την Air France, η οποία στη συνέχεια της ξανακράτησε θέση με μεταγενέστερη πτήση προς τον ίδιο προορισμό. Λόγω της καθυστερημένης άφιξης της στο Σάο Πάολο, η Folkerts έχασε την αρχική πτήση διασύνδεσης προς την Ασουνσιόν και έφτασε εκεί 11 ώρες μετά την ώρα άφιξης που είχε αρχικώς προγραμματιστεί.


Click here to

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.

Related Posts with Thumbnails
Δυναμή μας στο νέο Blog Ρόδου, είναι η δική σας συμμετοχή, με τις προτάσεις και τα σχόλια σας.


Μη ψιθυρίζετε. Φωνάξετε δυνατά την άποψη σας.

greek blog, blogs, greek blogger,bloggers, ksipnistere, rc-café, epirus-ellas, rodosblog-xrisostomos, xrisostomos, xrysostomos, χρυσόστομος blog, ktikio, kafeneio-gr, kafeneio, tro-ma-ktiko, akommatistoi-istologoi, taxalia, press-gr, rc-café, olympia.gr, troktiko, tro-kti-ko, fimotro, gazzetta.gr, gazzetta.gr, news24gr, totefteri, sarotiko, apneagr,greek blog, blogs, greek blogger,bloggers, ksipnistere, rc-café, epirus-ellas, rodosblog-xrisostomos, xrisostomos, xrysostomos, χρυσόστομος blog, ktikio, kafeneio-gr, kafeneio, tro-ma-ktiko, akommatistoi-istologoi, taxalia, press-gr, rc-café, olympia.gr, troktiko, tro-kti-ko, fimotro, gazzetta.gr, gazzetta.gr, news24gr, totefteri, sarotiko, apneagr,troktiko73-10.blogspot Ακομματιστοι Ελληνες Ιστολογοι

πέστα Χρυσόστομε,Pesta Xrysostome,pesta Χρυσόστομε


Τι γράφουν οι bloggers σήμερα


Xrisostomos Rodos Blog

Xrisostomos Rodos Blog

The Secret Real Truth

The Secret Real Truth

oxaxanoulis

oxaxanoulis

Stat